Door gastauteur - Boeddhistisch Dagblad
De bouw van Chinese dorpen in een heilig boeddhistisch gebied in bezet Bhutaans gebied is onderdeel van een bredere anti-Indiase strategie.
Begin mei kondigde China aan dat de bouw van een nieuw dorp, Gyalaphug in het Tibetaans of Jieluobu in het Chinees, in het zuidelijk deel van de Tibetaanse Autonome Regio was voltooid. Er is slechts één probleem: Gyalaphug ligt in Bhutan, niet in China.
En er is meer. In Foreign Policy van 7 mei lezen wij dat China bezig is met de bouw van drie dorpen (waaronder Gyalaphug), ‘66 mijl nieuwe wegen, een kleine waterkrachtcentrale, twee administratieve centra van de communistische partij, een communicatiebasis, een opslagplaats voor rampenbestrijding, vijf militaire of politiebuitenposten, en wat men vermoedt een belangrijke seintoren, een satellietontvangststation, een militaire basis, en tot zes veiligheidslocaties en buitenposten,’ alles op Bhutanees grondgebied.
Wat China doet op het grondgebied van een soevereine staat is ongehoord, en de naam van het gebied, ‘Beyul’, roept onmiddellijk een diepe religieuze betekenis op. In het Tibetaans boeddhisme zijn beyuls verborgen valleien die door de ‘tweede Boeddha’ Padmasambhava in de 8e eeuw na Christus werden aangewezen als spirituele toevluchtsoorden. Beyuls zijn de plaatsen waar de spirituele en de materiële wereld elkaar raken. Het zijn ook, zo onderwees Padmasambhava, de plaatsen waar boeddhisten zich kunnen terugtrekken wanneer de rest van de wereld te corrupt wordt voor hun beoefening.
Het precieze aantal door Padmasambhava aangewezen beyuls wordt betwist, maar Beyul Khenpajong, het gebied dat nu door de Chinezen wordt bezet, is er zeker één van. Door nog een beyul te bezetten, naast die in de zogenaamde Tibetaanse Autonome Regio, geeft de CCP een krachtig signaal dat zij het Tibetaans boeddhisme onder de controle van de partij wil houden.
De stap heeft echter ook een geopolitieke betekenis. China en Bhutan onderhouden geen diplomatieke betrekkingen, maar er zijn periodieke politieke besprekingen, en de Bhutanese autoriteiten hebben wijselijk altijd geprobeerd een confronterende houding tegenover hun mammoetbuur te vermijden. Ze kunnen ervoor kiezen de andere kant op te kijken, zelfs wanneer China 495 vierkante kilometer Bhutanees grondgebied bezet in het Beyul Khenpajong en Menchuma Valley gebied, hoewel Foreign Policy opmerkte dat, ‘gezien het onvergelijkbare belang ervan voor de Bhutanezen en voor Tibetaanse boeddhisten in het algemeen, geen Bhutanese ambtenaar dit gebied ooit formeel zou afstaan aan China, net zo min als Groot-Brittannië Stonehenge of Italië Venetië zou afstaan.’ Het is nooit een Chinees gebied geweest, en de aanspraken van China zijn ongegrond.
Naar verluidt heeft China in de politieke besprekingen gezegd dat het bereid is het bezette deel van Beyul Khenpajong terug te geven aan Bhutan in ruil voor nog eens 269 vierkante kilometer (104 vierkante mijl) betwist gebied-Doklam, Charithang, Sinchulungpa, Dramana, en Shakhatoe in westelijk Bhutan. Deze gebieden liggen ver van Beyul Khenpajong, maar dicht bij de drievoudige grens tussen China, Bhutan en India, en de controle erover zou Peking een beslissend militair voordeel bieden om India te bedreigen.
Intussen nemen in China de haatcampagnes tegen India niet af. Bitter Winter berichtte over smakeloze sociale-mediaposts van officiële CCP-instellingen met beelden van de crematie van Indiase COVID-19-slachtoffers, vergezeld van commentaar op India’s vermeende op religie gebaseerde achterlijkheid. Hoewel de berichten werden verwijderd en door velen bekritiseerd, verklaarde professor Shen Yi van de Fudan Universiteit, die in China een social media held is geworden vanwege zijn ultranationalistische opmerkingen, dat de vergelijking van India’s ‘achterlijke’ brandstapels en China’s ‘progressieve’ raketlancering ‘heel goed’ was, eraan toevoegend dat ‘de opvliegendheid veroorzaakt door de flirtende hoer die India is, ook noodzakelijk is. Wat betreft de heiliger-dan-gij teven [verwijzend naar degenen die kritiek hadden op de slechte smaak van de berichten], als jullie je gevoelens willen uiten, ga dan naar India en verbrand brandhout.’
Bron Bittere Winter https://bitterwinter.org/china-occupies-sacred-land-in-bhutan-threatens-india/